Fragt 29kr ♡ Fri fragt over 699 ♡ 

Økologisk tøj – hvad betyder det egentligt?

For at et stykke tøj kan kaldes økologisk, skal det fremstilles af økologiske naturmaterialer, som f.eks. uld eller bomuld. I det økologiske landbrug er der en række krav, som skal overholdes, præcis som ved dyrkningen af økologiske fødevarer.

eks. på krav 

  • Der må ikke bruges pesticider, insekticider eller løvfældningsmidler
  • Der må ikke bruges kunstgødning
  • Der må ikke bruges genmodificering (GMO)
  • Uld - Fokus på dyrevældfærd

3 grunde til at du skal købe økologisk børnetøj

  • Dyrkningen af økologisk bomuld reducerer energiforbruget med 62% og udledningen af drivhusgasser med 46% i forhold til konventionelt dyrket bomuld (læs rapporten her)
  • Økologisk bomuld bliver dyrket med håndkraft. Dette gør, at fibrene bliver længere og større, og derfor får du bomuld af bedre kvalitet, som også forlænger holdbarheden på tøjet.
  • Idet at der ikke bruges skadelige kemikalier i produktionen, gøres der heller ikke skade på de mennesker, og naturen i området, hvor bomuld dyrkes. 

Men men men... Desværre er økologisk tøj ingen garanti for at der ikke er skadelige stoffer til stede i det færdige produkt, da det "eneste" der kræves for at få en økologisk tekstilvare, er at garnet er økologisk. Så selv om økologisk bomuld er et rigtig godt udgangspunkt, har du som forbruger ingen chance for at vide hvad der er sket i resten af processen, under produktion.        

Det kan fx være når tøjet bliver bleget, indfarvet, får syet knapper-lynlåse på, eller bliver efterbehandlet med kemikalier inden transport og opbevaring, at problemerne opstår. Det er derfor svært at vide om tøjet er uden stoffer som fluorstoffer, PVC, ftalater og formaldehyd. De er nemlig alle stoffer som er eksempler på at være miljøskadelige, hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, og som desværre ofte anvendes i tøjindustrien. Det er derfor også tankevækkende, at Miljøstyrelsen anbefaler at vaske alt nyt tøj 3 gange før brug. Så vil du være på den sikre side, anbefaler vi at du køber økologis miljømærket tøj som enten er GOTS eller OEK-TEX certificeret. (læs mere om certificeringerne her)                                             

Et miljømærke vurderer hele tøjets livscyklus fra dyrkning til forarbejdning, samt brug og bortskaffelse. Dvs. at miljømærket tøj har en lang levetid og ikke krymper, taber pasform eller farve. Samtidig er miljømærket en garanti for at der ikke er skadelige stoffer i produktet, heller ikke lynlåse og knapper. Man skal dog lige være opmærksom på at miljømærket tøj i sig selv, ikke er ens betydende med at tekstilerne er økologiske.