Økologisk tøj – hvad betyder det egentligt?

For at et stykke tøj kan kaldes økologisk, skal det fremstilles af økologiske naturmaterialer, som f.eks. uld eller bomuld. I det økologiske landbrug er der en række krav, som skal overholdes, præcis som ved dyrkningen af økologiske fødevarer.

 

Eksempler på krav

 

 • Der må ikke bruges pesticider, insekticider eller løvfældningsmidler
 • Der må ikke bruges kunstgødning
 • Der må ikke bruges genmodificering (GMO)
 • Uld - Fokus på dyrevældfærd

 

3 gode grunde til at du skal købe økologisk børnetøj

 

 • Dyrkningen af økologisk bomuld reducerer energiforbruget med 62% og udledningen af drivhusgasser med 46% i forhold til konventionelt dyrket bomuld (læs rapporten her)
 • Økologisk bomuld bliver dyrket med håndkraft. Dette gør, at fibrene bliver længere og større, og derfor får du bomuld af bedre kvalitet, som også forlænger holdbarheden på tøjet
 • Idet at der ikke bruges skadelige kemikalier i produktionen, gøres der heller ikke skade på de mennesker, og naturen i området, hvor bomuld dyrkes

 

Men men men.. Desværre er økologisk tøj ingen garanti for, at der ikke er skadelige stoffer til stede i det færdige produkt. Det "eneste" der kræves for at få en økologisk tekstilvare er at garnet er økologisk. Så selv om økologisk bomuld er et rigtig godt udgangspunkt, har du som forbruger ingen chance for at vide, hvad der er sket i resten af processen under produktion.        

Et eksempel på hvor problemerne kan opstå, kan være når tøjet bliver bleget, indfarvet, får syet knapper/lynlåse på, eller bliver efterbehandlet med kemikalier inden transport og opbevaring. Det er derfor svært for dig som forbruger, at vide om tøjet er uden stoffer som fluorstoffer, PVC, ftalater og formaldehyd. Det er nemlig alle stoffer, som er eksempler som kan være miljøskadelige, hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, og som desværre ofte anvendes i tøjindustrien. Vi syntes det er tankevækkende, at Miljøstyrelsen anbefaler at vaske alt nyt tøj 3 gange før brug. Så vil du være på den sikre side, anbefaler vi at du køber økologisk miljømærket tøj, som enten er GOTS eller OEK-TEX certificeret. Læs mere om miljørmærkning og certificeringer nedenfor.                                           

Et miljømærke vurderer hele tøjets livscyklus fra dyrkning til forarbejdning samt brug og bortskaffelse. Det vil sige, at miljømærket tøj har en længere levetid, krymper ikke, taber ikke sin pasform eller farve. Samtidig er miljømærket en garanti for, at der ikke er skadelige stoffer i produktet heller ikke lynlåse og knapper. Man skal dog lige huske at være opmærksom på, at miljømærket tøj i sig selv ikke er ensbetydende med at tekstilerne er økologiske. 

 

 

Din garanti for bæredygtig produktion

Hos Relove Kids går vi meget op i at samarbejde og forhandle mærker, som har miljøcertificeringer, fordi vi gerne vil have at de matcher vores krav til bæredygtig produktion. læs mere om vore principper her. Relove kids siger nej tak til farlige og skadelige kemikalier samt farvestoffer. Vi går ind for økologi, og kun det bedste er godt nok, fordi vi skal passe på vores jord, vores børn og hinanden. Vi anbefaler at man køber bæredygtigt tøj, hvor der både er taget hensyn til miljøet, dem der producere det, og ikke mindst slutproduktet. Vores børn skulle gerne kunne gå i tøj uden tungmetaller, farvestoffer eller andre farlige kemikalier. 

 

GOTS certificering

Bag GOTS er organisationen Global Organic Textile Standard. GOTS er en international økologisk mærkning af tøj og tekstiler, der skal sikre bæredygtighed i hele produktets livscyklus. For at blive GOTS certificeret er det et krav, at mindst 95% af materialet er økologisk. Der er desuden strenge krav til en lang række processer i hele værdi- og forsyningskæden. Det gælder alt lige fra forarbejdning, produktion, indpakning, mærkning, handel og forsendelse. Derudover er der både miljømæssige krav og krav om social ansvarlighed. Her ses en liste over de forskellige krav som skal til for at blive GOTS certificeret: 

 

Miljø kriterier

 

 • Der er forbud mod at bruge en lang række skadelige kemikaler i den kemiske forarbejdning, som fx tungmetaller, nikkel, krom, PVC, formaldehyd. Derudover skal alle kemikalier, som fx farvestoffer opfylde en række kriterier for at blive godkendt i produktionen
 • Der må ikke bruges klor i blegning af tekstiler
 • Alle producenter skal have en miljøpolitik, som indeholder krav til håndtering af spildevand og affald
 • Emballage, papir og pap må ikke indeholde PVC og hangtags skal fx være fremstillet af genbrugspapir eller -pap eller være certificeret efter FSC

 

Social ansvarlighed

 

 • Arbejderne skal frivilligt udføre arbejdet – og der må ikke forekomme tvang eller umenneskelig behandling
 • Der skal være sikre og hygiejnisk arbejdsforhold
 • Der må ikke bruges børnearbejde
 • Mindsteløn skal være fastsat 
 • Tidligere mærkninger har kun haft fokus på slutproduktet. GOTS fokuserer på alle led lige fra landmanden, der producerer bomuld til slutbrugeren, der til sidst kasserer produktet
 • Der er krav om inspektioner i både landbrug, produktion og ved transport

 

GOTS

Læs mere om GOTS certificering her. 

 

OEKO-TEX standard 100

OEKO-TEX standard 100 er et uafhængigt produktmærke for alle typer tekstiler. Det har tilnavnet "Tiltro til tekstiler".

Hvis et produkt er certificere med OEKO-TEX standard 100 mærket, betyder det at hele produktet er blevet testet for skadelige stoffer på et laboratorium også dele som lynlåse, knapper, sytråd. OEKO-TEX®-kravene er langt mere omfattende end lovgivningens, og de afhænger af hvor tæt på kroppen tekstilerne er i brug. Jo mere kontakt med huden desto strengere krav. Der er særligt strenge krav til de produkter, der bruges af børn op til tre år. Test og kontrol er uvildig og foretages kun af et af de 18 godkendte OEKO-TEX® institutter, som øger troværdigheden, og mindsker risikoen for fejl. Er et stykke tøj certificere med OEKO-TEX 100, så er du sikker på at der ikke er nogle skadelig stoffer i tøjet. 95% af alle mærker som vi forhandler hos Relove Kids har samarbejde med, eller er som minimum certifirteret med OEKO-TEX standard 100 mærket.  

 

oko-tex

Læs mere om OEKO-TEX certificeringen her.